virus op een smartphone of tablet

Wat je moet weten over smartphone- en tabletbeveiliging

  • Er is kwaadaardige software voor smartphones en tablets. Het grootste gevaar dat die software kan aanrichten is het ongevraagd versturen van sms’jes naar dure betaalnummers. Maar er is bijvoorbeeld ook malware die probeert om TAN-codes voor internetbankieren te onderscheppen.
  • Van alle mobiele besturingssystemen is Android het meest kwetsbaar. Dat komt omdat iedereen zomaar apps in de Google Play appwinkel kan zetten, zonder al te veel controle. De app stores van Apple’s iOS en Microsoft’s Windows Phone hebben een veel strengere controle vooraf.
  • Ondanks dat is Android zeker niet onveilig. Android heeft een aantal geavanceerde beveiligingstechnieken die oudere besturingssystemen, zoals Windows, nooit hadden.
  • Beveiliging van smartphones heb je zelf in de hand. Bedreigingen komen op dit moment vooral nog in de vorm van foute apps, en apps installeren kan nooit zonder jouw toestemming. Goed opletten wat je installeert dus.
  • Zorg dat je alleen apps installeert uit officiële app-winkel (Google Play, App store, Windows Phone Marketplace). Voor links naar apps in e-mails en sms’jes moet je op je hoede zijn.
  • Controleer of een app betrouwbaar overkomt, ook in de app-winkel. Lees de reviews en kijk ook naar de andere apps die de ontwikkelaar aanbiedt. Foute apps worden vaak vermomd als andere populaire apps.
  • Let goed op de rechten die een app vraagt. Vooral het recht om sms’jes te morgen versturen is gevaarlijk.
  • Op www.payinfo.nl kun je je telefoonnummer blokkeren voor sms-diensten. Dit zou ook sms-verkeer van foute apps tegen moeten gaan.
  • Er zijn meerdere apps die hulp bieden bij diefstal. Deze apps kun je gebruiken om je telefoon op afstand te vinden, wissen of blokkeren. Je moet de apps wel installeren op het moment dat je de telefoon nog in je bezit hebt.  
  • 9 tips om uw smartphone en tablet te beveiligen.

    Beveilig niet alleen u computer goed, maar ook uw smartphone en tablet. Ook via deze apparaten kunnen criminelen toegang verkrijgen tot uw persoonlijke gegevens.

  1. Wees altijd alert. Ontvangt u rare meldingen die u niet vertrouwt? Neem dan contact op met de desbetreffende organisatie.
  2. Zet een antivirusprogramma op uw smartphone en tablet. Er zijn er diverse. Ook gratis versies. In de app- of playstore kunt u zoeken op ‘antivirus’. Een goede, gratis versie is de ‘AntiVirus GRATIS’ app van AVG Mobile.
  3. Installeer altijd alle updates die uw smartphone of tablet aangeeft. Op deze manier zorgt u ervoor dat uw apparaat upto-date blijft.
  4. Gebruik een pincode of wachtwoord. Het liefst een pincode of wachtwoord van meer dan 5 cijfers en/of letters.
  5. Heeft u gebruik gemaakt van een internetbankieren-app? Vergeet dan niet uit te loggen.
  6. Maak alleen gebruik van WiFi wanneer u zeker weet dat deze verbinding beveiligd is.
  7. Kijk om u heen. Bankier niet overal. Criminelen kunnen met u meekijken terwijl u uw wachtwoord invoert. Risicovolle plekken zijn bijvoorbeeld internetcafés, koffiezaakjes, het station of in de trein.
  8. Gebruik geen andere smartphone of tablet. Gebruik alleen uw eigen apparaten wanneer u gaat internetbankieren.
  9. Volg het nieuws op het gebied van fraude.

Lees meer over de Checklist “”Thuis veilig internetten”

Wilt u het ICTkeurmerk aanvragen? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen direct contact met u op voor een afspraak bij u thuis.

[contact-form-7 id=”820″ title=”Contact form 1_copy”]